Achtergrond_bewerkt_6.1

Fotovrijdag_11_november_2011

Gymnasium

In 1933 werd het gouden jubileum gevierd van het Gymnasium Camphusianum. De thé-dansant werd druk bezocht, maar de klapper was het optreden van oud-leerlingen in de Doelen. Opgevoerd werd het blijspel van Menaechmi van de Latijnse dichter (met platvoeten) Titus Maccius Plautus. De vertaling van Dr. H. van Herwerden zorgde "voor een voor ieder begrijpelijk bijzonder amusant toneelstuk, wat het hartelijk applaus bewees."

Dit blijspel gaat over tweelingbroers die voortdurend met elkaar verwisseld worden. Hun vader Moschus had twee zonen, Menaechmus en Sosicles. Als Moschus op reis gaat neemt hij enkel Menaechmus mee en deze wordt ontvoerd en groeit op in Epidamnus. De vader sterft door verdriet. Sosicles, die door zijn opa herdoopt wordt in Menaechmus als aandenken aan zijn broer, gaat op zoek naar zijn tweelingbroer. Na vele jaren komt hij in Epidamnus. Hier ontstaat verwarring doordat de broers er identiek uitzien en identieke namen voeren. Sosicles komt in aanvaring met de inwoners van Epidamnus, terwijl Menaechmus in problemen komt met vrienden en zijn vrouw. Uiteindelijk ontmoeten de broers elkaar door hulp van Messenio, de slaaf van Sosicles. Als dank wordt Messenio vrij gelaten voor zijn hulp.

Na het toneelstuk volgde een souper en bal. De heer De Maagd leidde enige polonaises met attracties, aldus de lokale krant. De O.K. Rythm Kings zorgde voor de muzikale omlijsting. De dag was een groot succes.