Achtergrond_bewerkt_6.1

Fotovrijdag_6_januari_2012

Heinkel

Op 11 mei 1940 werd door de 114e Batterij Luchtdoelartillerie een Heinkel (He-111) neergehaald. Zij stonden opgesteld op het voetbalveld van de Gorcumse vereniging Unitas. Vermoedelijk schoten ze die dag nog twee Ju-52's neer. De Heinkel kwam neer bij de Haarweg. Eén van de vliegers was feldwebel Willy Waczijna (nr. 60026/27). Hij zou geboren zijn in Zectik, een mij onbekende plaats, op 3 december 1913. Hij had getracht zich te redden met zijn parachute, maar was doodgevallen bij Arkel. Op bovenstaande foto zien we duidelijk een man onderzoek doen. Gaat het hem om de oorzaak van het ongeluk of zoekt hij naar stoffelijke resten?

Er zijn meer vragen. Het vliegtuig, een zware bommenwerper van de eenheid Kampfgeschwader 54 Totenkopf, werd waarschijnlijk gevlogen door Oberleutnant K. Brand. Toegegeven de man had zijn naam niet echt mee en hij werd krijgsgevangen gemaakt. Doorgaans had een Heinkel He 111 echter vijf man aan boord. De namen en het lot van de overige drie bemanningsleden zijn me onbekend. Aanvullende gegevens zijn dan ook meer dan welkom.

Aanleiding voor dit verhaal is echter een aanwinst. Vandaag kreeg het Regionaal Archief Gorinchem de volgende foto:

Fotovrijdag_6_januari_2012_foto2

Volgens de gegevens achterop de foto zou het gaan om het zelfde toestel. Zou heel goed kunnen, maar door het andere perspectief en de weinig gedetailleerde achtergrond is dat niet met zekerheid vast te stellen. In het weiland op de eerste foto groeien weinig tot geen bloemen, terwijl die er wel zijn in de tweede foto. Daar staat tegenover dat de eerste foto later is genomen (mogelijk slechts een dag later) en we zien net een ander stuk weiland. Kunt u ons verder helpen dan graag. Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

UPDATE:
Op http://aircrewremembrancesociety.com/Kracker/KrackerArchive.html vinden we dat een Kurt Brandt op 17 juli 1942 na een luchtgevecht krijgsgevangen werd genomen bij de stad Lipezk. Mogelijk gaat het om dezelfde piloot.