Achtergrond_bewerkt_6.1

 Fotovrijdag_20_januari_2012a

Vlieger

In onze collectie bevinden zich twee foto's betreffende flight lieutenant J.D. Lunn uit Nieuw-Zeeland. Bovenstaande portretfoto en een foto van zijn grafsteen op de Oude Begraafplaats bij de voormalige NH kerk te Vuren (Waaldijk 125), zie hieronder. De grafsteen gaf enige informatie, maar waar staan de initialen J.D. voor? En is er nog meer informatie te vinden over deze vlieger?

In de lokale krant De Partisaan (18-07-1946) stond dat het gemeentebestuur van Vuren een foto had laten vervaardigen van het graf. Deze foto zou via de Nederlandse consul in Nieuw-Zeeland overhandigd worden aan de nabestaanden. De foto werd gratis door fotograaf Scheermeijer te Gorinchem geschoten. Op Internet was echter meer te vinden.  

 Fotovrijdag_20_januari_2012b

Op 24 januari 1945 steeg John Davis (Jack) Lunn op in zijn Typhoon PD 464 in Deurne (België) om vijandelijke doelen aan te vallen bij Rotterdam. Door de dichte mist werd echter een ander doel gekozen, een spoorbrug zuidwestelijk van Utrecht. Op de terugweg kwam Jack terecht in hevig vijandelijk luchtdoelgeschut, waardoor zijn vliegtuig neerstortte bij Vuren. Daar werd hij begraven op het "Commonwealth War Grave".

Jack was het oudste kind van Joan en John Lunn. Hij ging eerst naar de High Street School in Dunedin en vervolgens naar de Alexandra District High School. Daarna ging hij in 1937 werken bij de National Bank in Alexandra. Jack speelde bij de Alexandra Football Club en was lid van de Alexandra Defence and Miniature Rifle Clubs. En hij was verbonden aan de Alexandra Scout Troop en zwom bij de Alexandra Swimming Club. In 1941 tekende hij als vrijwilliger bij de Royal New Zealand Air Force. Na een training in Canada begon hij te vliegen bij het 195 squadron en later het 257 squadron. Zo verloor hij zijn leven op een ander continent, vechtend voor de vrijheid.

Fotovrijdag_20_januari_2012c

Op Internet staat ook bovenstaande foto. Jack staat hier op Taieri Airport bij Dunedin in Nieuw-Zeeland.