Aanwinst

Het Regionaal Archief Gorinchem ontving onlangs een prachtig album met prentbriefkaarten. Veel beelden uit Gorinchem en omgeving, maar ook elders. De schenkster wist dat het afkomstig was uit haar familie. Niet wie het album had samengesteld.

Een klein onderzoek leerde dat het album gemaakt werd door de in Den Haag wonende Cornelia Pieternella Terweij (1894-1984). Zij was van 1916 tot 1928 werkzaam was als “onderwijzeres 2e klasse in handwerken”. Vanaf 1907 verzamelde ze fanatiek prentbriefkaarten waarbij ze haar familie inschakelde. Ze ontving kaarten uit Zaandam, de geboorteplaats van haar vader, en velen uit Gorinchem. Haar moeder Neeltje van Arkel was hier in 1860 geboren. Een oudere zus van haar moeder, genaamd Teuna Engelina van Arkel, was getrouwd met Gerrit Jacobus de Goeij. Zij waren woonachtig in de Arkelstad. In het album zitten tientallen kaarten die verstuurd zijn door leden van dit gezin.

Enkele leuke afbeeldingen uit dit album:

Portretfoto Cor Terweij

Portretfoto Cor Terweij, de samenstelster van het album, 1907.

Brug over het Kanaal van Steenenhoek

Brug over het Kanaal van Steenenhoek met enkele prachtige lantaarnpalen.

Concours Hippique, 1909.

Een grote opkomst bij het Concours Hippique, fotograaf Tukker, 26 aug. 1909. Het Concours Hippique en het ringrijden werd georganiseerd door de afdeling Gorinchem en Omstreken van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw. In de ochtend waren er veel regenbuien, maar in de middag klaarde het op en kwamen velen naar de springruiters kijken toen deze foto geschoten werd.